Sport- & Lichaamstherapie

Sporttherapie en Lichaamstherapie biedt diverse oplossingen tegen stress / burn-out, lichamelijke onverklaarbare ongemakken, stramme en stijve spieren.

Ons slogan: ‘MENS SANA IN CORPORE SANO’:  “Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam”


Sporttherapie 


Sporttherapie voor preventie en gezondheid van fitnesssporters, vechtsporters en andere sporters. 

Sporttherapie is een integrale vorm van therapie, van therapeutisch sportmassage tot herstel en opbouwtraining,  een ideale begeleidingsvorm op de intensieve training van de sporter. Doel is het optimaal ondersteunen na een (sport)blessures of in de voorbereidingsperiode van de sporter. Dit door toepassing van gerichte massage- en mobilisatietechnieken. Het uitgangspunt is dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te herstellen, zonder medische interventie, mits alle voorwaarden daarvoor aanwezig zijn. Het probleem is namelijk meestal dat één of meerdere van deze voorwaarden ontbreken. Het is daarbij aan de sporttherapeut om aan het licht te komen aan welke voorwaarden het schort. Zo kan langdurige stress / burn-out het normale verloop van blessureherstel verhinderen. Maar ook te weinig zelfzorg voor het lichaam, inactiviteit of een dagelijkse overbelasting kunnen de klachten veel langer dan nodig in stand houden. Daarbij spelen vaak meerdere factoren een rol; zoals ergonomie, nutriënten, leefstijl en een te kort aan rust en ontspanning.

De segmentale relaties
Een belangrijk principe in de sporttherapie zijn zogenaamde segmentale relaties.  Zo kunnen er relevante relaties zijn tussen ingewanden, huid en het spier- en skeletletsel via de zogenaamde ruggenmergsegmenten. De sporttherapeut doet een bindweefselonderzoek en koppelt (zo nodig) de bepaalde lichamelijke klachten van de cliënt aan de (neurologisch verweven) bijbehorende segmenten. Zo zijn er bij, bijvoorbeeld, langdurige enkelklachten vaak circulatiestoornissen terug te vinden in het bijbehorende segment in de onderrug (S1). Dan is het zinvol ook de onderrug en billen bij het behandelplan voor de enkel te betrekken. Daarbij kan de segmentale relatie de diagnostiek helpen. Zo kan bijvoorbeeld gevoeligheid rond de overgang van de thoracale naar lumbale wervelkolom duiden op darmklachten.

Sporttherapie vs fysiotherapie
Sporttherapie heeft duidelijke raakvlakken met zowel fysiotherapie als sportmassage. Het verschil met fysiotherapie is dat de sporttherapeut zich in principe concentreert op manuele technieken (massagetechnieken, fascia release technieken, ontspanningstechnieken en stretching van de spieren) om genezing te stimuleren waarbij de fysiotherapeut zich tegenwoordig steeds meer concentreert op het adviseren en ontwikkelen van oefeningen om deze te helpen oplossen. Een enkele keer zal de fysio nog wel ‘gewoon masseren’ maar deze rol is steeds meer verschoven naar de sporttherapeut. Daarbij kan de sporttherapeut ook enkele oefeningen adviseren maar hij zal, wanneer het probleem gebrek aan kracht of coördinatie is, in principe doorverwijzen naar de fysio. De fysio zal op zijn beurt door kunnen verwijzen naar een sporttherapeut (of -masseur), wanneer het probleem bewegingsbeperking en/of overbelasting van (spier-)verkleving is en massage snellere en veiligere resultaten oplevert dan (puur) kracht of bewegingsoefeningen.

Sporttherapie vs sportmassage
Het verschil tussen sporttherapie en sportmassage zit voornamelijk in de aanpak. Bij beide is massage kenmerkend voor de behandeling. De sporttherapeut is daarnaast opgeleid om ‘therapeutisch’ te werken. Dit gebeurt op een holistische manier, waarbij alle factoren van de cliënt meegenomen worden in de analyse. De sportmasseur beperkt zich doorgaans tot de verzorging en conditie van de spieren. Dit kan uiteraard ook een voordeel zijn wanneer er gewoon fysieke massage gewenst is. Een ander verschil tussen sporttherapie en sportmassage is het arsenaal aan technieken. De sporttherapeut hanteert naast de klassieke sportmassagegrepen (strijkingen, knedingen, schuddingen en kloppingen) ook diverse gewrichtsmobilisaties, oscillaties, bindweefseltechnieken en triggerpoint-technieken.

Massagetherapie                                                                                                                                                                                                              Massagetherapie is een integratie van diverse massagevormen waarbij het doel is om fysieke pijnklachten te verminderen en tevens een buffer te bouwen voor een pijnvrij functioneren van het lichaam. Massagetherapie is een behandeling waarbij fysieke klachten de ruimte en tijd krijgen om te ontspannen en op een rustige zachte manier te herstellen. Dit verbetert de doorbloeding van de spieren en de beweeglijkheid van het lichaam.

Meestal lost het de oorzaak van de klachten niet op. Daarom wordt massagetherapie gecombineerd met Lichaamstherapie.


Basis-tarieven (volwassenen / kinderen):
Sessie 90 minuten € 75,00
Sessie 60 minuten € 60,00 
Sessie 45 minuten € 45,00 
Sessie 30 minuten € 30,00
Sessie 15 minuten € 15,00

Meer Informatie bel dan: 0627012769 of vraag een gratis intake aan.


Lichaamstherapie (Bodywork)


Lichaamstherapie is een holistisch manuele aanpak voor het ontspannen en herstellen van vastzittende lichamelijke structuren (bovenrug / onderrug / borst / schouders / armen / benen / voeten / nek / hoofd) en biedt hulp bij het herstellen van diverse ongemakken en pijnen aan de spieren. Bij lichaamstherapie gaat men ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Wanneer men voor lange tijd emotionele klachten heeft, komen die uiteindelijk via het lichaam tot uiting. Je spieren hebben namelijk een spiergeheugen en slaan alle emoties op in de spieren en het bindweefsel zelf. Dit kan resulteren in lichamelijke klachten en pijnen bijvoorbeeld stress, stramme spieren aan nek en hoofd, onderrug, buik en een vermoeidheid tijdens het bewegen. lichaamstherapie leert de cliënt bewust te worden van de psychologische betekenis van het lichaam en zijn uitingen. Zo ontstaat er inzicht in de wisselwerking tussen doen, denken, voelen en gedrag. De cliënt wordt vervolgens door de lichaamstherapeut aangemoedigd om uiting te geven aan de lijfelijke ontlading van vastzittende fysieke en psychische pijnen. Na de ontlading volgt spierontspanning, ontlading van de spanningen en opluchting waarna de cliënt kan herstellen. Na een periode van intensieve therapie zal het lichaam zichzelf optimaal herstellen en helen waarna een nieuwe fase van een gezond leven kan beginnen. (voor de duidelijkheid Lichaamstherapie is geen massage maar het herstellen van de anatomie van de mens)

Basis-tarieven (volwassenen / kinderen):

Sessie 60 minuten € 60,00 

Sessie 90 minuten € 75,00

Meer Informatie bel dan: 0627012769 of vraag een gratis intake aan.


Voor wie is de massage- en lichaamstherapie bedoeld:

  • lichamelijke klachten en spanningen;
  • vermoeidheid;
  • psychosomatische klachten;
  • onvoldoende verwerkte ervaringen;
  • posttraumatische stress;
  • voortdurend vastlopen en problemen thuis, op het werk of in de (sociale) omgeving;
  • wanneer praten niet geholpen heeft of je de klachten niet goed onder woorden kunt brengen;
  • gebrek aan zelfvertrouwen.

Meer Informatie bel dan: 0627012769 of vraag een gratis intake aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.