‘Kyudokan’ Karate-do

In 1947 nam Yochuku Higa de Kyudokan Karate dojo in gebruik en richtte zich op het perfectioneren en ontwikkelen van alles wat hij van zijn meesters had geleerd, en vooral van Choshin Chibana, met wie hij bleef oefenen. In 1961 werd de eerste Shorinryu Karate-do Associatie van Okinawa gevormd. Het werd voorgezeten door Chibana en Higa kreeg de rol van vice-president.

Tegen 2015 had de Kyudokan-school vestigingen in 29 landen en hadden meer dan 10.000 studenten over de hele wereld. Takken van de school werden door Oscar Masato Higa gevestigd. Nu Hanshi 10e Dan leidt Oscar Masato Higa de Wereld Shorin Ryu KYUDOKAN HIGA-TE Karate-Do Federatie en vertegenwoordiger voor de wereld.

Minoru Higa (10e Dan) is de huidige president (Kaicho) en Soke van Okinawa Shorin Ryu Kyudokan Karate-Do Association voornamelijk gevestigd in Okinawa.

Sommige niet-Japanners hebben op een zeer regelmatige manier met meester Minoru Higa gestudeerd en geven les in hun land. In Argentinië was meester Pedro Fattore een groot vertegenwoordiger van de centrale dojo van Okinawa, vandaag in Argentinië is het Mario Ramundo de vertegenwoordiger. In Frankrijk, de heer Patrick Rault, die 15 jaar in Japan heeft gewoond en 3 keer per jaar terugkeert naar Okinawa om de lessen van de grote meester Minoru HIga bij te wonen, geeft les in Frankrijk maar ook in andere landen.

Kyudokan principes:

  • Het Myo Mamoru-principe, namelijk het concept van het verdedigen en beschermen van het lichaam;
  • Ontwikkeling van Ki (energie) door middel van systematisch Hara (tandem) werk;
  • Het principes van Yin en Yang: hard-zacht ontspannen-gespannen langzaam-snel;
  • De juiste gebruik van Kokyu (ademhaling);
  • Het Marumi-Muchimi-principe, namelijk circulariteit van beweging en de conclusie van de techniek op het maximale niveau.

Kyudokan Kata:

Fukyu Gata Ichi

Fukyu Gata Nu


Pinan Shodan

Pinan Nidan

Pinan Sandan

Pinan Yondan

Pinan Godan


Naihanchi Shodan

Naihanchi Nidan

Naihanchi Sandan


Unsu

Jion

Jitte

Passai Sho

Passai Dai

Kushanku Sho

Kushanku Dai

Chinti

Seisan

Chinto

Sochin

Gojushiho